Sumario: | L'hoquei sobre patins és un esport d'equip amb una llarga tradició històrica i reconegut èxit esportiu en el nostre territori, però amb escassa literatura científica. L'anàlisi de les variables de rendiment és cada vegada més utilitzat i acceptat pels entrenadors i esportistes. Per aquest motiu, conèixer els diferents indicadors i variables de rendiment de cada esport, i la seva influència en el resultat final, és de gran utilitat.
L’objectiu d’aquesta tesi doctoral és analitzar la influència de les variables contextuals i de joc en l'hoquei sobre patins. Per assolir-ho, s'han estudiat diferents variables a partir de l'anàlisi de les classificacions dels equips, de les actes dels partits i del visionat de partits. Els resultats obtinguts han permès efectuar 11 publicacions en revistes, que constitueixen el cos principal de la tesi, i s'han dividit en quatre blocs temàtics.
El primer bloc (Estudis I, II, III, IV i V) tracta sobre les variables contextuals i la seva influència en el rendiment dels equips. En aquests treballs s'analitzen aspectes com el fet de jugar a casa, marcar el primer gol del partit, anar guanyant a la mitja part, així com el nivell del rival o jugar sense públic a les grades. De la mateixa manera, també es mostra el poder predictiu independent de cadascuna d'aquestes variables i quan es complementen entre elles. De forma genèrica, es demostra que les variables contextuals influeixen en el resultat dels partits, essent el nivell dels equips i el resultat a la mitja part les variables predictives més potents.
El segon bloc (Estudis VI, VII i VIII) analitza les accions a pilota parada (penals i faltes directes) i la seva influència en el resultat dels partits. Els resultats obtinguts confirmen que el rendiment de les accions a pilota parada té una gran rellevància en el resultat final, i de forma més global en el rendiment dels equips a final de temporada.
El tercer bloc (Estudis IX i XI) quantifica l'equilibri competitiu de les principals lligues europees d'hoquei sobre patins, mostrant que de forma genèrica hi ha més desigualtat que en altres esports.
Finalment, en el quart bloc (Estudis X i XI) es comparen alguns dels aspectes analitzats en aquesta tesi com el fet de jugar a casa o l'equilibri competitiu segons el gènere de la competició, trobant algunes diferències rellevants entre les lligues masculines i femenines.
En conclusió, hi ha variables contextuals i de joc que influeixen en el rendiment i en el resultat final en els partits d'hoquei sobre patins. Conèixer adequadament els factors estudiats pot ajudar als entrenadors i jugadors a adaptar millor les seves estratègies i objectius d'entrenament abans de cada competició, establint un millor coneixement i comprensió de el joc, i així poder aconseguir un millor rendiment esportiu.
|