Sumario: | Aquesta tesi doctoral estudia els factors de vulnerabilitat pel desenvolupament de la dependència a l’exercici físic en esports de resistència. El disseny metodològic d'aquesta investigació s’ha centrat en la proposta de mètodes múltiples i s’ha estructurat en tres fases consecutives que han permès donar resposta al plantejament del problema inicial. La primera fase, tracta la relació entre la dependència a l’exercici físic en esports de resistència amb les dificultats en la regulació emocional i l’afecte negatiu. La segona, aborda la relació entre la dependència a l'exercici físic, la motivació esportiva i la identitat amb l’exercici físic en esports de resistència; i la tercera i últim analitza el rol de gènere i l'edat en el desenvolupament de la dependència a l'exercici físic en esports de resistència.
A l'anàlisi d'enfocament quantitatiu (primera, segona i tercera fase) la mostra va estar formada per 375 esportistes d'esports de resistència de diferents modalitats [32,5 % dones (122) i 67,5 % homes (253)] i la tercera fase, on es van utilitzar els mètodes mixtos, a la part qualitativa es van realitzar dos grups de discussió: un grup format per dones (n=8) i un altre per homes (n=6). Els participants responen a una mostra intencional, seguint el criteri de màxima representativitat. El procediment de recerca va ser aprovat pel comitè d'Ètica i de Recerca de la Universitat de Ramon Llull.
Els resultats de la primera fase de la recerca mostren que les dificultats en la regulació emocional són predictores de la dependència a l’exercici físic. A més, s’ha trobat un efecte de mediació entre l'afecte negatiu, les dificultats en la regulació emocional i la dependència a l'exercici físic. En la segona fase, la motivació esportiva va ser predictora de la identitat amb l'exercici físic i la dependència a l'exercici físic. Així mateix, s’ha trobat un efecte de mediació entre la identitat amb l’exercici físic, la motivació esportiva i la dependència a l’exercici físic. Finalment, en la tercera fase de la recerca, s'han trobat diferències de gènere en els símptomes de la dependència a l'exercici físic i s'ha arribat a la conclusió que l'edat no és tan determinant com el cicle de vida de les persones, en el desenvolupament de la dependència exercici físic en esports de resistència. En les tres fases de la recerca, els dependents simptomàtics han puntuat més alt que els no dependents simptomàtics i els no dependents asimptomàtics en les dificultats de regulació emocional, afecte negatiu, motivació esportiva i identitat amb l'exercici físic.
Els resultats d’aquesta recerca donen suport a les conclusions de la literatura científica i aporten nous elements al camp de les addiccions conductuals, en concret, a la dependència a l'exercici físic, que poden ser útils per avançar en la investigació de la dependència a l'exercici físic i aportar evidències que clarifiquin la seva nosologia, a més de dissenyar programes de prevenció i intervenció en l'àmbit. Així mateix, els resultats d'aquesta tesi doctoral també serien útils per fer intervencions clíniques en persones que mostren símptomes de dependència a l'exercici físic.
|